Crisismoe
Misschien wist je het nog niet, maar het is crisis. Crisis in Nederland, crisis in Europa, crisis in de wereld. Je kunt geen krant openslaan, tv of radio aanzetten of het gaat altijd weer over de economische crisis. Een hele mond vol. Zullen we het gewoon kort houden? Goede Tijden Slechte tijden werd GTST, The voice of Holland werd TVOH en vanaf nu wordt crisis.. C.

Je kunt zeggen van C wat je wil, maar het verkoopt wel. Als het iets leuks was, dan konden we spreken van een hype. Eentje die de Rubik’s cube, de lolobal, en de Pokémon kaartjes doet verbleken. Misschien iets voor de grootgrutters om C- kaartjes of C-poppetjes uit te delen bij iedere 25 euro aan boodschappen. Als er überhaupt nog wel mensen zijn die zulk grof geld uitgeven bij de supermarkt natuurlijk. Het is tenslotte C. Zoals met iedere hype komt er ook een punt waarop je het wel beu bent. Ik kan je vertellen; dat punt heb ik met C onderhand wel bereikt!

De pest van al die negatieve berichtgeving is, dat het een zelfbevestigende voorspelling is. Als we maar lang genoeg roepen dat iedereen op moet passen want het is C…..dan wordt het ook C , dan blijft het ook C. We worden door de het huidige nieuws verblind en verlamd als een konijn door de koplampen van een auto. Stil blijven zitten en verroer je niet. Wachten tot ie voorbij is.

Ik ben een beetje ongeduldig van aard en wachten gaat me wat minder goed af. Dus heb ik het plan opgevat om voor de verandering eens wat economisch positief nieuws te gaan zoeken. En wat blijkt? Als je een beetje zoekt, vind je tussen al het C-nieuws, ook positief nieuws. Ik deel hier mijn oogst van de afgelopen vier weken met jullie. Supermarkten, bioscopen, boekhandels, vuurwerk verkopers, reisorganisaties, goede doelen, allemaal dik tevreden.

Misschien ben ik wel niet de enige die C-moe is. We weten allemaal wel dat het C is, maar niet tijdens Sinterklaas of Serious request. Niet tijdens het eten en zeker niet als we naar de bioscoop willen. “Alles best met die C, maar ik laat me niet mijn vakantie afpakken”! Zelfs zodanig dat alle luchtvaartmaatschappijen alvast zijn gaan shoppen bij Airbus om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. Zodra we met z’n allen even niet aan de C denken en het geld laten rollen, zie je weer de grote economische kracht die we met z’n allen nog steeds hebben.

Misschien is het met C wel net als met andere hypes; ze zijn net zo plots weer voorbij als dat ze begonnen zijn.