Energielabel


 

Weet je nog? In 2008 werd het energielabel voor woningen ingevoerd. Iedereen die zijn huis verkocht of verhuurde moest verplicht een energielabel van de woning leveren aan de koper of huurder. In de praktijk is dat echter nooit echt van de grond gekomen omdat kopers en verkopers weinig zagen in het label. En hoewel het dus verplicht was, was er geen sanctie als het label niet werd geleverd. Maar dat gaat veranderen…
Vanaf 1 januari 2015 riskeert een woningeigenaar een boete die kan oplopen tot 400 euro wanneer het energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering van zijn woning ontbreekt.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 januari 2015 ontvangen 5 miljoen huiseigenaren een brief met het voorlopige energielabel van de Rijksoverheid. Het voorlopige energielabel van je huis is nu al te vinden op de website http://energielabel-checker.rvo.nl.
Het voorlopige energielabel moet worden gezien als een indicatie van de energielabelklasse op basis van de bij de overheid reeds bekende gegevens over het pand. Vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Het voorlopig energielabel is echter niet voldoende om te voldoen aan de plicht. Het voorlopig label dient namelijk te worden omgezet in een definitief label.

Definitief energielabel
Je kan vanaf 1 januari 2015 zelf online het nieuwe energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl.
Bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende energetische maatregelen zijn genomen:

1. Type glas leefruimte
2. Type glas slaapruimte
3. Gevelisolatie
4. Dakisolatie
5. Vloerisolatie
6. Verwarming
7. Aparte warmwater voorziening
8. Ventilatie
9. Zonnepanelen
10. Zonneboiler

Als een erkend deskundige de aanvraag heeft goedgekeurd, wordt het label in een online database geregistreerd. Dit kost ongeveer € 20. Op dat moment heb je als verkoper of verhuurder aan je verplichtingen voldaan.

Een stuk eenvoudiger én goedkoper dan het oude systeem. Meer informatie over energielabels vind je ook op: www.energielabel.nl

Heb jij ook plannen gemaakt om te gaan verhuizen en wil je meer weten over het energielabel van jouw huis? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Graag tot ziens!