Hoe kies je een makelaar

Als je plannen hebt om je huis te gaan verkopen, kun je gebruik maken van de diensten van een makelaar. Maar welk kantoor moet je dan kiezen? Er is gelukkig veel te kiezen als consument, zo ook in de makelaardij.

Maar welke makelaar moet je kiezen, wat past het beste bij jou? Voel je je het best bij een groot kantoor met veel makelaars en of juist een klein kantoor met meer persoonlijke aandacht voor de klant. Moet je makelaar zijn aangesloten bij een branche organisatie? Zo ja welke, NVM, Vastgoedpro of VBO en wat heb jij daar dan eigenlijk precies aan? Welke achtergrond heeft de makelaar qua opleiding? Hoe pakt de makelaar de presentatie van jouw huis aan? Welke marketingkanalen, sociale media en woningsites worden ingezet door de makelaar?

Allemaal vragen die je jezelf én je makelaar zeker moet stellen alvorens je een keuze maakt.

Maar uiteindelijk misschien wel het allerbelangrijkste: Wat is het trackrecord van de makelaar? Met andere woorden; hoeveel opdrachten worden binnen redelijke tijd succesvol afgerond in een verkooptransactie. Wat is succesvol? 10 huizen per jaar, 25 huizen per jaar, 100 huizen per jaar? Dat hangt er vanaf. Een makelaar met 200 panden in portefeuille die er per jaar 50 verkoopt is statistisch gezien minder succesvol dan een makelaar met 10 panden in portefeuille die ze alle 10 verkoopt. Om hier achter te komen, kun je funda als informatiebron gebruiken. Naast het actuele woningaanbod van de makelaar worden op funda ook de verkochte panden gepubliceerd. Dat geeft dus een goede kijk op het trackrecord van de bewuste makelaar.

Benieuwd naar onze score? Check hier het overzicht.

Succes met kiezen en graag tot ziens!