Prinjesdag 2014

Vandaag is het weer de derde dinsdag van september . De dag waarop de miljoenennota is gepresenteerd. Hierin staan natuurlijk ook weer verschillende maatregelen die betrekking hebben op de woningmarkt. Ik heb de belangrijkste even voor je op een rijtje gezet.

Om te beginnen wordt de tijdelijke schenkregeling helaas niet verlengd. Nog tot het einde van dit jaar kunnen bijvoorbeeld ouders hun kinderen 100.000 euro belastingvrij schenken voor het aankopen, verbouwen of aflossen van een woning. Vanaf 1 januari gaat dit bedrag weer terug naar 50.000 euro. Mogelijk blijven bepaalde voorwaarden voor het gebruik van de schenking wel enigszins ruimer dan de oorspronkelijke regeling. Dit zullen we nog even af moeten wachten.

De regeling rond de renteaftrek bij een restschuld wordt daarentegen verruimd. Dit is goed nieuws! In plaats van tien jaar, is de rente over de restschuld straks vijftien jaar aftrekbaar. De maatregel bespaart huishoudens met een restschuld honderden euro’s per maand en schept wellicht nieuwe mogelijkheden om toch een ander huis te kopen. Daarnaast wil het kabinet de regeling voor huizenbezitters met een dubbele hypotheek uitbreiden. Eigenaren die hun huis niet verkocht krijgen, mogen in plaats van twee jaar, straks drie jaar lang de hypotheekrente aftrekken.

Ook de tijdelijke maatregel van laag BTW-tarief voor verbouw, onderhoud en renovatie van woningen wordt verlengd tot medio 2015. Hier kunnen we ook blij mee zijn want dit is een gunstige impuls voor de woningmarkt. Met name voor huishoudens die de komende maanden een huis kopen en vervolgens wat willen verbouwen.

Al met al is er sprake van een weliswaar beperkt aantal, maar goede maatregelen. Nu er sprake is van voorzichtig herstel, lijken kabinet, regeringscoalitie en de constructieve oppositie ervan uit te gaan dat de woningmarkt verder op eigen kracht kan aantrekken.

Heb jij zelf ook plannen gemaakt om te gaan verhuizen? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Graag tot ziens!