Schenking

Jouw nieuwe huis. Hoe moet het er uit gaan zien én minstens zo belangrijk; wat mag het kosten. Sinds kort zijn je mogelijkheden misschien groter dan je dacht.

Als je van plan bent om een huis te gaan kopen, is het verstandig om eerst uitvoerig te kijken wat je kunt besteden. Een goede hypotheekadviseur kan je helpen al je financiële zaken op een rijtje te zetten. Als je weet wat je te besteden hebt, kan de zoektocht beginnen.

Heb je net dat ene leuke huis gevonden, blijkt dat je net wat middelen te kort komt om het te kunnen betalen. Dat is balen! Misschien kan het de moeite lonen om dan eens te kijken of iemand je kan helpen. Sinds 1 oktober jl. zijn namelijk de nieuwe regels met betrekking tot schenkingen ingegaan. En deze nieuwe regels bieden veel ruimere mogelijkheden dan voorheen…

Wist je dat ouders hun kind(eren) momenteel tot maar liefst €100.000,- belastingvrij mogen schenken voor de aankoop van een huis? Dat zou een mooie aanvulling zijn natuurlijk. Voorheen was een belastingvrije schenking alleen mogelijk voor kinderen onder de 40 en dan ook nog voor een veel lager bedrag. Maar deze leeftijdsgrens is tijdelijk komen te vervallen en het bedrag is verhoogd. Dus ook als je ouder bent, kun je een belastingvrije schenking ontvangen.

Er is één kleine “maar” aan dit hele verhaal. Heeeeel weinig ouders hebben dit soort bedragen te vergeven aan hun kinderen.  Geen rijke ouders? Dan is er nog plan B. Dankzij de nieuwe vrijstelling, mag je voor de aanschaf van je nieuwe huis, ook schenkingen van derden belastingvrij ontvangen. Dat wil zeggen: opa, oma, oom, tante, neef, die lieve buurvrouw, verzin het maar. Op die manier is de kans op een schenking ineens een stuk groter!

Heb je al een huis? Ook geen probleem. Je mag een schenking tot €100.000 ook inzetten om je eigenwoningschuld te verlagen.

Deze verhoogde schenkingsvrijstelling is een tijdelijke maatregel en geldt tot 1 januari 2015.

Meer weten? Klik hier voor een directe link naar de site van de belastingdienst of neem contact op met een notaris of een financieel adviseur.