ZonnepanelenZonnepanelen, ze zijn besparend en milieuvriendelijk. Maar tot nu toe duur in de aanschaf. Tot nu toe, dus… Want deze week las ik in de Bergse Bode over een aantrekkelijke nieuwe actie! En via deze blog wil ik die actie eens even extra in het licht zetten.

Een samenwerkingsverband van een aantal West-Brabantse gemeenten, de gemeente Tholen en het Zuid-Hollandse Hoeksche Waard hebben ervoor gezorgd dat de aanschaf van zonnepanelen goedkoper wordt: door de inkoop te bundelen wordt het tarief van zonnecollectoren flink verscherpt. Dit is mogelijk voor  woningeigenaren, -corporaties, bedrijven en andere organisaties, dus vast ook voor jou.

Bij de aanbesteding wordt uiteraard wel de kwaliteit van het product streng in de gaten gehouden. Ook wordt ernaar gekeken of de leverancier een dergelijke mega-orde goed aan kan. En om te voorkomen dat de zonne-euro’s wegvloeien naar het buitenland, krijgen Nederlandse leveranciers voorrang.  Door regionale en lokale partijen te betrekken als onderaannemers, kan het ook weer een positief effect hebben op de  lokale economie. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten.

Het samenwerkingsverband start deze zomer met een grootschalige campagne om de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen onder de aandacht te brengen bij woningeigenaren. Zij kunnen straks kiezen uit verschillende pakketten die variëren van doe-het-zelf tot volledig aanleg en nazorg. De minimale hoeveelheid bedraagt 3 panelen per deelnemer. Tijdens de wervingscampagne komen er diverse informatiebijeenkomsten en een burenactie in de gemeente Bergen op Zoom. Het project loopt nog tot begin 2014. Voor meer informatie kun je terecht bij je eigen gemeente.

Wat ook interessant is om te weten, is dat er naast deze nieuwe actie ook nog een regeling vanuit het Rijk bestaat waarbij particulieren tot en met 28 december van dit jaar een aanvraag kunnen doen voor subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Voor meer uitleg over de nog lopende subsidieregeling klik je hier.

Hou er rekening mee dat energie in de toekomst steeds duurder kan worden. Het kan daarom bijzonder interessant zijn om tijdig je maatregelen te nemen. Als je (deels) zelfvoorzienend bent in je energiebehoefte, hou je in de toekomst meer geld over voor de echt leuke dingen!

Wat natuurlijk nog makkelijker is…..koop je nieuwe woning kant-en-klaar met zonnepanelen. Kijk maar eens naar dit aanbod.